portal wszystko o kobietach com
Nie wszyscy niemniej jednak wiedzą, czym tak rzeczywiście jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, jaką z reguły jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Jak najbardziej gluten dzięki obecności w zbożach staje się też podstawowym składnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia i przygotowywania innych dań. To smutne, kalectwo ludzkiego organizmu umie ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek i zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać produkty, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać prostego pieczywa a również wszelkiego typu wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, wskutek tego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to też znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w całości wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi artykułami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć nowatorski, zdrowy etap żywienia. Trzeba niemniej jednak pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co winno wzmóc w nas miarodajną ostrożność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!