artykuły wszystko dla kobiet
Nie wszyscy niemniej jednak wiedzą, czym tak ściśle mówiąc jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, jaką z reguły jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Oczywiście gluten to naturalnie dzięki obecności w zbożach staje się też podstawowym składnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia oraz przygotowania innych dań. To przykre, ułomność ludzkiego organizmu umie ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek oraz namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać artykuły, które nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać zwykłego pieczywa a także wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, wskutek tego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to również odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w pełni wyklucza z jadłospisu produkty zawierające gluten. Zwykle pieczywo zastępowane jest innymi artykułami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – możemy rozpocząć śmiały, zdrowy etap żywienia. Trzeba jednak pamiętać, że gluten może być wszędzie, co winno wzmóc w nas miarodajną przezorność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!