Współcześnie alergie typu pokarmowego występują z większym natężeniem niż kiedyś. Dobrze chociaż, że rozpoznawanie tego typu stanów także jest na lepszym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do głównych objawów, które powinny wywołać niepokój należą: dolegliwości bólowe brzucha, brak łaknienia, częste rozwolnienie, wymioty, a nawet zapalenie w jamie ustnej czy bóle migrenowe.
jedzenie bez glutenu
Wskutek nietolerancji na gluten może występować też niedokrwistość wywołana niedoborem żelaza w organizmie, a także zaburzenia dotyczące krzepliwości. Oczywiście nie ma potrzeby, aby czekać na pojawienie się powyższych dolegliwości. Istnieje w końcu możliwość zrobienia odpowiedniego testu. W oparciu wynik konieczne mogą być modyfikacje jadłospisu, a co z tym związane – również stylu życia na co dzień. Z naszego menu jesteśmy zmuszeni wykluczyć sporo produktów żywnościowych. Niedozwolone są w szczególności: produkty mające w składzie ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko wyroby piekarnicze, ale również różnego typu napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Jednostki uczulone na gluten muszą pamiętać też o skrupulatnym czytaniu listy składników produktów poddanych obróbce. Ważne jest też unikanie jedzenia takich potraw, co do których nie posiadamy wiadomości w zakresie zawartości. Tak w wypadku pożywienia, jak i leków. Różnego rodzaju stabilizatory prawie na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak załamywać. Bezglutenowe produkty są współcześnie łatwo dostępne, nie tylko w miejscach z tzw. ekologiczną żywnością, ale także w hipermarketach. Prócz tego wiele sklepów z pieczywem sprzedaje nie zawierające glutenu wypieki. W jadłospisie dobrze jest zawrzeć jak najwięcej produktów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w pozbawionej obróbki postaci. Dietę uczulonego na gluten również można ułożyć w zróżnicowanej formie. Nie jest konieczne nawet wyeliminowanie słodkich frykasów. Funkcjonowanie uczulonego na gluten pacjenta w aspekcie codziennym po prostu wymaga większej uwagi w wybieraniu produktów żywnościowych oraz leków.