wpisy kobiety górą
Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, czym tak ściśle mówiąc jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, którą w większości wypadków jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Rzecz jasna gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się również fundamentalnym czynnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie służą nam do pieczenia i przygotowania innych dań. To kłopotliwe, ułomność ludzkiego organizmu umie ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie tolerują tych białek oraz namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy muszą spożywać towary, które nie zawierają związków glutenu. Takie osoby powinny unikać normalnego pieczywa a również wszystkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, dlatego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to też odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która całkiem wyklucza z jadłospisu produkty zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi artykułami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć pionierski, zdrowy etap żywienia. Trzeba niemniej jednak pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co powinno wzmóc w nas wiarygodną przezorność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeśli akceptujemy te białka – cieszmy się całością smaku!