strony spis firm Włocławek
Nie wszyscy jednakże zdają sobie sprawę z tego, czym tak faktycznie jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, jaką w większości wypadków jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Niewątpliwie gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się też fundamentalnym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie służą nam do pieczenia i przygotowywania innych dań. To smutne, kalectwo ludzkiego organizmu umie ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek i namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy powinni spożywać produkty, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby powinny unikać zwykłego pieczywa a też wszelkiego typu wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, właśnie dlatego nietolerancja glutenu powoduje liczne trudności. Na szczęście na to także znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w pełni wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Zwykle pieczywo zastępowane jest innymi artykułami, jakie nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć pionierski, zdrowy etap żywienia. Należy jednakże pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co powinno wzmóc w nas wiarygodną ostrożność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeśli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!