kobiety klodzko
Nie wszyscy jednakże wiedzą, czym tak faktycznie jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, jaką w większości wypadków możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Ewidentnie gluten dzięki obecności w zbożach staje się także bazowym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, które służą nam do pieczenia oraz przygotowywania innych potraw. To smutne, wada ludzkiego organizmu umie ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek i zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy powinni spożywać artykuły, które nie zawierają związków glutenu. Takie osoby powinny unikać prostego pieczywa a też wszelkiego typu wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, skutkiem tego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to także odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która absolutnie wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Zwykle pieczywo zastępowane jest innymi produktami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć innowacyjny, zdrowy etap żywienia. Trzeba jednak pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co winno wzmóc w nas miarodajną ostrożność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeżeli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!